Ampex is de uitvinder van de eerste bruikbare videomachine. In 1956 werd dit systeem op de markt gebracht om de tijdzones binnen de USA te kunnen overbruggen. Op de eerste machines werd niet eens gemonteerd.

In eerste instantie werd niet gedacht aan een enorme video industrie omdat de aanschaf prijs van een dergelijke machine astronomisch was en slechts door de grote US Networks kon worden bekostigd.

De eerste machines werden ingezet om het tijdverschil in de diverse tijdzones te kunnen overbruggen in de US.

Zo kon een avond programma in het westen laten in het oosten worden bekeken.

Omdat er rond 1950 door Ampex al zeer hoge eisen werd gesteld aan de kwaliteit van het beeld is er gekozen voor het 4 koppen ontwerp waarbij de videoband niet via het helical (schroef) systeem wordt beschreven maar met sporen die haaks op de band werden geschreven. Dit systeem zorgde voor een bijzonder stabiele beeldkwaliteit van hoge kwaliteit.

De Ampex machines werden gebruikt op globale schaal waaronder ook door ons NOS.

   
 

Ampex Story

   
     


 Tegenwoordig bestaat Ampex niet meer.
 

 

 

Hieronder een opstelling van een thuis recorder met camera.

Ampex VPR80

Ook wij hebben een aantal Ampexen, onder andere een VPR80, een 1 inch c formaat machine met losse TBC.
 

 

Ampex ARC 40

De ARC 40 is eigenlijk een Panasonic M of M1 machine en is hoofdzakelijk in Japan gebruikt voor ENG. de "cameraman" moest als het ware zijn banden op elke hoek van de straat kunnen aanschaffen. Dat kan dus ook, want deze machine werkt met gewone ordinaire VHS banden. De kwaliteit ligt wel op een hoger niveau, evenals de bandsnelheid.

Ampex AVR3

Onze 2 inch Ampex AVR3 is nog niet operationeel, iets voor de toekomst. Bij het aansluiten geeft hij gelukkig geen foutmeldingen.
Deze machine is in staat om low band en hi band banden af te spelen, daarnaast heeft hij lucht lagers en dienst op een compressor aangesloten te worden. Hieronder een afbeelding zoals hij nu in onze opslag staat.

Hieronder de scanner van de AVR3. Een AVR is geen helical scan machine, de beeldinformatie is longitudinaal op de band geschreven en niet als een helix.

 

Ampex VPR1

Daarnaast is de Ampex VPR1, zie hieronder, ook nog niet operationeel. Nu is ook nog niet bekend of onderstaande machine een A formaat of een C formaat is. De VPR1 kon omgebouwd worden van A naar C.

 

Home