Bosch heeft zich altijd begeven op de professionele apparatuur. In 1974 verscheen de BCN, een betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig alternatief voor de 2 inch Ampex conform EBU specificaties. Al snel werd de BCN machine een standaard binnen Europa, alleen de BBC bleef nog lang de Ampex standaard hanteren.

Pas omstreeks 1993 ging de NOS over van BCN op Digitale Betacam.

Beelden opgenomen op een BCN, of B-formaat (B format) zijn gesegmenteerd in 52 beeldlijnen. Fouten bij het aftasten van de scanner geven een vreemde vertekening van het beeld. BCN's gaan vaak en graag kapot. Bij gebruik zal de machine eerst 30 minuten moeten warm lopen, vervolgens zal hij moeten worden afgesteld. Pas dan kan digitalisactie op een ander medium plaatsvinden. Bij het verwijderen van de afdekplaten aan de voorzijde van de machine is een veelvoud van afstelpunten en meetpunten zichtbaar.

 

Gelukkig is de machine wel modulair opgebouwd zodat snel de defecte print kan uit de machine genomen kan worden . Reparatie is arbeidsintensief en vergt veel geduld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is ook een versie geweest met Slow Motion. Het onderste vrije gedeelte in het rack is dan bezet.

De meeste BCN's zijn uitgevoerd zoals hier rechts is aangegeven. De brug aan de bovenzijde geeft plaats voor een waveform monitor en vectorscoop alsmede een preview monitor.

De BCN 20 is een van de portable versies waarmee kan worden opgenomen en in zwart/wit kan worden afgespeeld.

De scanner unit van een BCN.

 

De bandloop van een BCN.

Een afbeelding van de koppenschijf die gemonteerd is in de scanner unit. Momenteel zijn er te weinig koppen om alle bestaande B formaat banden die in archieven liggen opgeslagen te kunnen afspelen.

Het alternatief voor de BCN was de veel voordeligere C-formaat van Ampex en Sony (VPR80, VPR3 en BVH2000, BVH2500, BVH3100).
Deze serie was voor wat betreft de beeldkwaliteit niet op hetzelfde niveau, maar werd wel veelvuldig gebruikt voor montage waarbij vervolgens de beelden werden weggeschreven naar BCN. Het NOB, toen NOS, accepteerde namelijk geen andere systemen als broadcast drager.

Heeft u BCN banden neem dan contact met ons op, bijvoorbeeld via e-mail.

Home