GRUNDIG

Dit merk heeft in Europa veel systemen van Philips als OEM gebruikt. Logisch want Philips had een meerderheid belang in dit merk. er zijn echter twee uitzonderingen.

De Grundig Super Video recorder (SVR) 1979

Grundig begon met het uitbrengen van de VCR reeks onder eigen naam begin 70-er jaren. Toen Philips besloot het VCR 1700
systeem te vervangen door het technisch zeer geavanceerde Video 2000 heeft Grundig  een poging gedaan om het VCR systeem te verbeteren en heeft de SVR ge´ntroduceerd. De SVR4004 werkt anders dan de VCR 4000, de speelduur is verdubbeld. De banden waren wel uitwisselbaar, mits de cassette voorzien was van een extra uitsparing. Hiermee kon vermeden worden dat te oude banden de gevoelige mechanica zouden doen verstoppen met bandslijpsel. tegenwoordig zijn er weinig SVR machines in werkende staat te vinden omdat vrijwel alle videokoppen versleten zijn. Het gebruik van chroom dioxide band (standaard bij dit systeem) heeft een sterk polijstende werking.


Dit is een VCR4000, gelijkwaardig aan het N1700 systeem van Philips, het loopwerk was wel totaal anders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De SVR 4000 en 4004 kenmerkt zich door de aanwezigheid van tip toets bediening zoals ook bij het Video2000 systeem het geval was.

Dit is een afbeelding van het loopwerk van een SVR 4004 machine.

 

 

De Grundig VP100 (1982)

Naast de SVR heeft Grundig ook een op kleine cassettes gebaseerd systeem op de markt gebracht met het typenummer VP100. De toegepaste cassettes zijn van het CVC systeem. Een complete set bestond uit: een kleuren hand camera, een losse voeding en het opname/weer gedeelte voor aan de schouder. 

De kwaliteit van de kleuren beelden zijn op zicht goed en zeker vergelijkbaar met de eerste generatie Video8 camera's waar het systeem dan ook mee concurreerde begin jaren 80. Een nadeel van deze machine is dat de fabrikant gebruik maakte van een camera met een plumbicum opname buis. Deze buis is als het ware het oog van de camera en heeft het nadeel dat sterk verlicht beelden kunnen nazwemen. De camera's van Sony waren uitgerust met een CCD chip die hiervan geen last hebben. De beelden van de CVC camera zijn wel warmer van kleur dan de koele CCD.

Hieronder de technische specificaties van de Grundig VP100.

 

 

Een pagina uit de handleiding waarin het thuisgebruik van de machine gedemonstreerd wordt.

Een afbeelding van de video cassette zoals werd gebruikt bij het Grundig VP100 CVC systeem
 

Video 2000 modellen

Ook van moederbedrijf Philips heeft Grundig het Video 2000 systeem geadopteerd. Het mechaniek van de eerste Grundig modellen waren wezenlijk anders dan die van Philips. 

Neem met ons contact op als u banden heeft van een van de bovenstaande systemen. Wij kunnen ze digitaliseren naar DVD inclusief professionele digitale beeldverbetering.

Heeft oude banden van Grundig zoals hierboven beschreven dan kunnen wij u deze voor u digitaliseren op een nieuw medium.
Stuur ons bijvoorbeeld een e-mail . martijn@videoinfo.nl

Bij het overzetten maken wij gebruik van zeer specifieke professionele digitale correctie apparatuur om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
Vraag ons naar de mogelijkheden.

Home