Ook National-Panasonic heeft midden 70 er jaren een systeem geïntroduceerd wat werkte met cassettes. De recorder had een maximale opnametijd in kleur van een uur. In de cassette was slechts één spoel onder gebracht, de tape werd telkens bij gebruik uit de cassette geregen en in de recorder op een andere spoel gewonden. De officiele naam was "Omnivision". De beeldkwaliteit is verrassend goed.

Panasonic, deze wil ik absoluut nog hebben!
Dit type recorder heeft een mechanisch klokje wat gebruikt kan worden om de machine blind te laten opnemen. Ook kan de recorder daarmee een bepaald deel van de band (instelbaar) steeds herhalen. Deze optie maakte de recorder uitermate geschikt voor tentoonstellingen en beurzen. Er zijn ook modellen gefabriceerd zonder de audio rechtermodule. 

Het indrukwekkende binnenwerk.
 
 

Het verschil in afmeting tussen een VHS cassette en een Panasonic cassette.
 
 

Panasonic was net zoals Sony en JVC en anderen actief in het U-Matic marktsegment.


 

Panasonic produceerde onderstaande bewakingsrecorder welke werkt met losse spoelen. De spoelen zijn te vergelijken met de Sony AV typen alleen waren de Panasonic typen gladder van structuur, wat de levensduur verlengt van de videokoppen. De recorder heeft een maximale opnametijd van 80 uur! Dit wordt gerealiseerd door om de een of twee seconden de tape te verplaatsen. Er ontstaat dus geen opeenvolgende reeks van vloeiende beelden maar het zijn momentopnamen. Met dit apparaat is het ook mogelijk om teletekst signalen op te nemen en later af te spelen. De machine werkt volgens de EIAJ norm, er kunnen dus ook banden van JVC en Sony op worden afgedraaid ongeacht of deze bewakingsbanden zijn of normale banden uit die tijd. Ze moeten voldoen aan de EAIJ2 norm.





 





Samen met JVC en de NHK is het MII systeem ontwikkeld in 1986. Meer hierover bij de JVC pagina. De opnamentijd was maximaal 90 minuten. Er waren kleine banden voor portable recorders en grotere voor de stationaire recorder.


De MII banden zijn van het type Metal banden.

De grootste Thaise betaal omroepmaatsschappij, UBC, had eens Panasonic MII 200 machines staan. Toen in 2003 duidelijk werd dat de MII lijn niet kon worden voortgezet is met overgestapt op een tapesless systeem (op harddisk). Voor betaal TV natuurlijk een goede oplossing aangezien er toch niet gemonteerd hoeft te worden. Met deze keuze wist met enorm per jaar te besparen (USD 83.000,=) op banden en kopvervangingen.











Home