Sony, het bedrijf dat als eerste product een rijstkoker ontwikkelde en op de markt bracht, heeft een erg rijk videoverleden zowel voor de professionele markt als voor de thuismarkt.

 

De SONY Videosystemen uit de jaren 60 tot en met heden

Een overzicht van de oude SONY recorders die wij operationeel hebben en waarmee wij dus uw banden mee kunnen digitaliseren:


Modellen/Systemen:
1961    De SV-201 de eerste getransistoriseerde videorecorder ter wereld met 2 inch band. Prijs toen Hfl 30.000,=
1963    PV-100 recorder
1964    De EV serie wordt geÔntroduceerd
1965    PV-120 kolossale 1 inch video
1966    CV2000 de eerste "huiskamervideo, het verhaal gaat dat er slechts 50 in Nederland zijn verkocht. Prijs toen USD 800,=
1966    CV310 met 1 inch band, 5Mhz machine
1970    VO1810 de eerste U-Matic
1975    De SL-6300, de eerste Betamax videorecorder
1977    1 inch BVH 1000
1982    Betacam norm
1983    Betamovie draagbare Betamax
1985    8MM videosysteem
1985    U-Matic BVU norm
1986    Super Betamax (ook met Hifi geluid)
1988    Betacam SP norm
1988    Betamax ED
1988    U-Matic SP norm
1994    Digitale Betacam
1995    DV en DV-CAM

2006    MICRO MV

SONY heeft vanaf 1960 een hele grote, bijna dominerende, rol gespeeld in de ontwikkeling van zeer diverse videosystemen voor zowel consumenten maar ook voor professionele doeleinden.
Het bedrijf heeft op vele fronten machines ontwikkeld die in combinatie met doordachte marketing, goede service en een portie geluk voor vele successen heeft gezorgd.


Ook Sony timmerde aan de weg met een aantal consumenten machines. Het duurde echter tot 1975 tot Sony een consumenten apparaat maakte met cassettes zoals we tegenwoordig gewend zijn: de Betamax, welke eigenlijk een afgeleide was van de U-Matic, een semi professioneel systeem.
Tot die tijd was er voor thuis en voor de kleine professionele markt de AV serie! De AV typen, later ook leverbaar met kleurenopname, hadden geen ingebouwde tuner en gaven slechts zwart/wit beeld. Maximale speelduur was ongeveer 45 minuten. De kwaliteit was/is trouwens verbluffend goed. Helaas zijn de tapes waarop veel oude opnamen staan zeer moeilijk afspeelbaar,de tape is in de loop der jaren erg gaan verouderen. De weekmakers in de drager lossen o.i.v. zuurstof op en zorgen voor een zwart teerachtig residu wat zich afzet op alle niet beweegbare bandgeleiders. Het resultaat is dat de recorder na 15 seconde vastloopt omdat de band plakt. Het is echter nog wel mogelijk om de opname over te zetten met een hoop geduld en aangepaste apparatuur!

De o zo robuuste machines van Sony leken portable en werden standaard met hernia geleverd na herhaaldelijk gesleep.

De Sony CV2010 (1966) inclusief Sony monitor. Dit model is gebruikt voor demonstratiedoeleinden bij Brandsteder Elektronica, de vroegere importeur van Sony producten. Dit model is ook uitgegeven in de USA met een houten behuizing en een rookglazen kap, de prijs was toen der tijd USD 995,--
 
De 2010 is eigenlijk een 2000 met een monitor in een kastje. In Japan werd de prijs van de 2000 lager gehouden dan in de USA, USD 500,--

Dit is de CV2000.
De 2100 in zilveren uitvoering

CV2100A in zwarte uitvoering (1967) toen USD 695,--

Hier de CV 2100 in zilveren uitvoering, verder identiek aan het zwarte model.


 
Een videodrum van de 2000/2100 serie, niet op ware grootte. Op de schijf zijn duidelijk de twee kopje te herkennen. De drum heeft twee kopjes die gemonteerd zijn op een metalenplaatje wat op de drum is vastgeschroefd. Het is verstandig de kopjes van deze typen recorders te voorzien van een extra druppeltje twee componenten lijm. De originele lijm is in de loop der tijd minder stevig geworden wat kan resulteren dat de kopjes eraf vliegen als er druk opkomt van bijvoorbeeld de band of een grondige schoonmaakbeurt.


EV Series
De EV series, ook wel Educational Video, was een volledig getransistoriseerde 1 inch machine die medio jaren 60 het levenslicht zag. Een echt succes is deze machine nooit geworden vanwege de hoge aanschaf. De machine was bedoeld voor instituten en hoge scholen, maar was te zwaar om te verplaatsen en vereiste wel wat technische kennis om ermee overweg te kunnen. Omstreeks 1965 was deze kennis zeer beperkt aanwezig. Wij hebben een werkende EV310 (zwart/wit) waarmee wij uw banden kunnen overzetten.

Speciaal voor de educatieve markt en instituten is de EV serie door Sony ontworpen. De machine werkt met 1" banden. Deze machines zijn bijzonder zwaar.




CV Series
De CV series, de CV2000 (1966) en CV2100 (1968), was een zeer goed alternatief voor de EV310 uit vrijwel dezelfde periode.
De officiŽle naam van het systeem was het "SONY Matic" systeem.
De CV was eenvoudiger te bedienen en was bovendien leverbaar in een combinatie met kleine televisie in ťťn koffer. Banden va
n dit system zijn lastig afspeelbaar, maar het is niet onmogelijk, het kost wat meer tijd. De kwaliteit is over het algemeen nog bijzonder goed. De banden zijn een 1/2 inch breed. Ook voor portable doeleinden zijn er draagbare machines gemaakt waarin een kleinere spoel paste, deze spoelen zijn naast de portable ook op een tafel model afspeelbaar.

Banden die zijn gebruik waren de:

SONY Videotape V-32 for helical scan video recorders

Hieronder de specificaties van de CV 2100:




Bij de manual van de machine zit een reference card waarop alle functies kort worden beschreven:



De manual is overigens erg beknopt. Er wordt beschreven hoe de koppen moeten worden schoongemaakt en welke accessoires er verder verkrijgbaar zijn.
 


AV Series
De AV "SONY Matic" was eigenlijk een verbeterde CV series, zo hadden deze machines een "tracking knop" waarmee hinderlijke storing kan worden gecompenseerd. De CV machines deden dit automatisch, maar bij banden van een andere recorders werkte dit niet optimaal.
De kwaliteit van van het beeld van dit type recorder kan nog heel erg goed zijn, volgens de manual heeft het systeem een resolutie van 300 beeldlijnen. Dit werd bereikt door een andere bandsoort toe te passen met een hogere partikeldichtheid.
Alhoewel dit systeem geÔntroduceerd is omstreeks 1972 is ermee tot in de jaren 80 mee gewerkt toen video nog iets "aparts" en "zeldzaam" was. De opnamen zijn zwart/wit, er is ook kort een kleuren versie leverbaar geweest.

Banden die op de AV series werden gebruikt:
SONY Videotape RH-V7 for helical scan video recorders

SONY Videotape V-62 for High Density helical scan video recorders
SONY Videotape V-61 for High Density helical scan video recorders
SONY Videotape V-60E for High Density helical scan video recorders
SONY Videotape V-60H for High Density helical scan video recorders

SONY Videotape V-60D for High Density helical scan video recorders


De type aanduiding van de modellen uit deze serie

De verschenen modellen:
Sony AV-3420CE
Sony AV-3670ACE
Sony AV-3570ACE

Voor het overzetten van banden uit de CV en AV range maken wij gebruik van aangepaste machines wat resulteert in een optimaal kopieresultaat naar bijvoorbeeld DVD.

 

Het voorblad van de brochure van de AV portable series.

Sony 3620De AV3670
De AV 3620 (1970)


De draagbare versie van de AV series. Deze modellen werden met loodaccu's aangedreven. De beeldkwaliteit doet niet onder voor de grotere modellen alleen is de speelduur minder, maximaal 30 minuten. De AV series had een kleinere kopdiameter ten opzicht van de CV series zonder kwaliteit in te leveren. De 3620 en 3670 benodigde wel de zgn. High Density tapes. De speelduur was iets langer nl. 1 uur.

De AV 3620 en 3670 hadden ook een trackingknop, de CV2100 regelde dit "automatisch" en wel binnnen 8 a 10 seconden nadat de machine op play was gezet.

Plak tape (band heeft ook een vies geurtje)

Sony open real "plak" videotape t.b.v. de AV series

Hier een label wat normaal gesproken in de doos van een AV tape zit, het geeft duidelijk aan welke band voor welke recorder geschikt is.

 






U-Matic low band / U-Matic BVU / U-Matic SP
Dit semi professionele systeem werd geÔntroduceerd in 1972 en vrijwel gelijk een hit en is tot en met de jaren 90 zeer veelvuldig toegepast. Met name bij instellingen, industrieŽn, kleine productiebedrijven, hoge scholen en gemeenten was dit een zeer populair formaat. Het was het eerste systeem wat de band onderbracht in een beschermde cassette zodat de gebruiker niet de band door de recorder hoefde aan te brengen. De bediening was zeer eenvoudig en de apparatuur heel betrouwbaar.
Na het succes van 1972 kreeg het systeem een upgrade in 1982 naar het U-Matic BVU systeem, ook wel High Band genoemd. Later, in 1988 is er nog een variant aan toegevoegd, het U-Matic SP (Superior Performance) systeem. De opname op banden zijn niet uitwisselbaar onderling. Het SP systeem was eigenlijk overbodig omdat Betacam SP (zie later) een jaar eerder zijn introductie had gedaan met beduidend betere prestaties.

De kwaliteit van kopieŽn van het U-Matic systeem neemt toe als er gebruik gemaakt wordt van de DUB utgang op de achterzijde van de machine. Deze uitgang is echter niet compatibel met moderne apparatuur, wij hebben daar een oplossing voor gevonden.

U-Matic banden komen in twee verschillende formaten: voor de stationaire recorder en voor de camera.

Band typen die gebruikt zijn:
BRS 60
BCT


De camera banden hebben een kleiner formaat.

De eerste U-matic van Sony was de VO1810. De VO1810 was uitgerust met twee audiosporen en was ook leverbaar als player. Aan de rechterkant van het apparaat was een module, in dit geval is daar de audio module in bevestigd, maar ik het de 1810 ook eens gezien met een tunermodule. De beeldkwaliteit is uitstekend, kleuren zijn ook mooi. Het mechaniek is erg degelijk en bevat veel erg grote snaren. Zelden werken ze niet meer.



De VO1810 (1971)


 

 
 

 

 

 

Er is een ding aan de 1810 wat aandacht vraagt en dat is het inrijgmechanisme. De aandrijving slipt vaak waardoor er geen beweging is als je op "play" drukt.

 

Sony U-Matic, deze is nog erg gangbaar, clean de capstan as regelmatig!

Een latere U-matic VO5800 (1985). Dit is een zgn. U-matic Player (frontloader) welke werd ingezet voor presentaties ed. op bijv. beurzen. Met name reclamebureaus maken nog veelvuldig gebruik van dit format, dit vanwege de goede kwaliteit en de extreme betrouwbaarheid. Van elk type U-matic was er wel een "Player" te krijgen, voorlader of toploader. In 1983 introduceerde Sony de zgn. U-Matic BVU norm en later ook de U-Matic SP (beide ook wel Hi-Band genoemd). Alle drie de U-Matic normen gebruikte dezelfde cassette maar de kleurinformatie was elektronisch anders. Onderling zijn de opnamen wel uitwisselbaar maar ontbreekt de kleur, SP staat voor Superior Performance. De SP machine kan met speciale SP tapes een hogere resolutie bereiken dan de BVU, ongeveer 50 lijnen extra. Totaal zijn dan ongeveer 550 lijnen haalbaar. De SP machines hadden t.o.v. de BVU exemplaren een Dolby C.

 

 

Het binnenwerk van een 5800.

De VO5630 (omstreeks 1987), wie heeft er niet een?
 

 

 

 

 

 

De 5630 was vaak te zien als machine bij presentaties en in ziekenhuizen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De specs van een U-matic SP  9600, een U-matic SP recorder uit 1990:

The VO-9600 is a U-Matic recorder/player which incorporates SP technology to offer significantly improved recording and playback performance. It also features various technical breakthroughs such as a Dolby C-Type Noise Reduction system, new circuitry, and many more. As a result, it offers considerable improvement in both video and audio performance and yet, it is compatable with conventional U-matic VTRs. Frame Code, a new absolute address code, permits accurate search and random access operation. By connecting an external computer or the RX-707 Auto Search Control Unit the application possibilities for programmed operations, point of purchase, point of information, and interactive training systems are considerably broadened. The VO-9600 is sure to be an indispensable tool for video communication systems.


 

u-matic (VC20) bandjes

FEATURES:
HIGH QUALITY VIDEO Automatic SP Mode Detection System 
HIGH QUALITY AUDIO Dolby C-Type Noise Reduction/Auto Detection System
Adoption of a New Sendust Head, XLR Connectors for Balanced Audio Input/Output
Audio Dubbing on CH-1, SYSTEM VERSATILITY Frame Code-New Address System for VTRs
RS-232C Interface Capability, 33-pin Parallel Remote Control Interface
Real Time Counter, Timer Operation, Time Base Corrector Connection/External SYNC IN
SYNC IN connector, 4 Unit Height/Rack Mountable, Wireless/Wired Remote Control RM-770 (optional)
Picture Search, Still Picture, Quick Start, Long Pause Facility
Digital Hour Meter, Self-Diagnostics, Operation Manual, RF Unit Cover.

Optional Accessories:
FCG-700 Frame Code Generator, BKU-701 Computer Interface Board, RX-707 Auto Search Control Unit
RM-500/580 Remote Control Unit, RFK-634 Color RF Kit, RMM-507 Rack Mount Kit

 


 

De BVU850P voor montage doeleinden, ook verkrijgbaar als SP versie en zelfs met piŽzo videokoppen die slow motion mogelijk maakte zonder strepen.

Zoals altijd noodzakelijk is zal elk videosignaal gestabiliseerd moeten worden. In  de 80-er jaren was daarvoor de BVT500P, gelukkig zijn er tegenwoordig betere, maar vooral ook minder zware alternatieven. De BVT500 is geschikt voor zowel low band als BVU banden.

Laat uw U-Matic banden door ons overzetten en u zult het verschil direct zien in een betere scherpte en de strakkere kleur weergave.



Betamax / Betamax PAL/NTSC
Het door Sony in de jaren 70 ontwikkelde Betamax videosysteem is voor een groot gedeelte mechanisch gebaseerd op het eerder beschreven U-Matic systeem. Sony heeft ook meegewerkt aan het VHS systeem, maar is uit het consortium gestapt omdat het vond dat de kwaliteit onvoldoende was. Het is onderdaad zo dat Betamax een betere beeldkwaliteit heeft dan het VHS systeem, maar aan Betamax kleven ook nadelen. Zo blijft de band gedurende het heen en weer spoelen continu door de recorder lopen wat in houdt dat er aan de recorder aan een grote mate van slijtage onderhevig is. In het beeld is dit vaak zichtbaar aan horizontale strepen.
De allereerste recorder in Europa was de SL-8000 en de SL-8080, beide "piano modellen" uit 1978.

  
De beide product logos van het Betamax systeem

De Amerikaanse modellen zijn voorzien van een extra snelheid waardoor langer op een band kon worden opgenomen, dit ging echter wel ten koste van de kwaliteit. Met name in IndonesiŽ is dit systeem tot ver in de jaren 90 populair geweest domweg omdat VHS daar geen marktaandeel had.

Medio jaren 80 verscheen, eerder dan bij VHS, de HiFi Beta met HiFi Stereo geluid. In 1987 verscheen er ook een Super Betamax, een Hi Band versie met een beduidend betere resolutie, gelijkwaardig aan  Super VHS.

Een L750 Betamax band

Om dit soort banden goed over te zetten hebben wij onze recorders omgebouwd zodat er bij het afspelen geen beschadigingen aan de band kan optreden. Daarnaast wordt het aanbevolen ook het beeld te stabiliseren zodat het minder "rolt" wat bij Betamax nog wel eens  het geval is.

De AV series zijn later uiteraard opgevolgd door de Betamax en U-Matic videorecorders.

Betamax

De eerste Betamax, Amerikaans model, omstreeks 1975.
 
 



SL-8080
SL-8000

De SL8000, een beta uit de tweede serie. Onverwoestbaar mechaniek. De videokoppen waren vaak als eerste versleten waarna de audiokoppen volgde. Dit is een onontkoombaar bijverschijnsel van de Betamax. Bij het heen en terugspoelen bleef de band in het loopwerk ingeregen. De band passeerde tal van frictiepunten die dus na verloop van tijd insleten en vervangen moesten worden. De SL8080 was een iets uitgebreidere versie, herkenbaar aan de nephouten zijkanten.






 

Betamax Specificaties

Tape breedte

1/2 inch

Drum Diameter

74.487 mm

Drum snelheid

1500 rev/min

Video Head to Tape Speed

5.832 m/s

Tape Speed (PAL)

1.873

Video Head Gap

0.4 microns


De bandloop van een betarecorder vertoons sterke gelijkenis met een U-Matic.







 Zo werd er door Sony geadverteerd voor de SL8000.


















De in 1982 uitgebrachte Betamovie kon alleen opnemen, je had er om de tapes weer te geven nog een Betamax bij nodig. De recorder had slechts ťťn videokopje op de drum. De kwaliteit is erg goed, dit kwam hoofdzakelijk uit het feit dat Y en C direct van de buizencamera op de tape kon worden gezet zonder te worden beÔnvloed door elektronica. De BMC200 was een verbeterde versie van de BMC100 die nog wel eens problemen gaf. met name de uitwisselbaarheid van deze banden was niet altijd optimaal.

 




 

Tape

Lengte

Speelduur

PAL
SECAM

NTSC
BI

NTSC
BII

NTSC
BIII

L-125

125 ft

30 min

15 min

30 min

45 min

L-165

165 ft

45 min

22 min

45 min

65 min

L-250

250 ft

65 min

30 min

60 min

90 min

L-370

370 ft

95 min

45 min

90 min

180 min

L-500

500 ft

130 min

60 min

120 min

210 min

L-750

750 ft

195 min

90 min

180 min

270 min

In Europe is alleen de standaard betasnelheid (SP=standard play) op de markt gewest, maar in japan en de USA had met de keuze tussen 3 snelheden.


De SL C7, de koppenmotor dreef ook alle beweegbare delen van het loopwerk aan. Bij het heen- en weerspoelen van de band maakte de koppenmotor wel erg veel toeren, het leek alsof de recorder ging "opstijgen". De SL C3 had slechts 6 druktoetjes als zender voorkeuze. De SLC 7 werd geleverd met een infra rood  afstandsbediening, de SLC3 was leverbaar met een draadafstandsbediening waarop de belangrijkste functies waren ondergebracht .
 

De SLC6 was een recorder die na verloop van tijd problemen kreeg met zijn servo's. dit is te verhelpen door het vervangen van condensatoren op het moederbord.

De SLC7

In technisch opzicht is de SLC7 een enorme verbetering. Minder herrie bij het spoelen en het beeld was beter. Dit model is ook leverbaar geweest als internationaal model met meer voorkeuze toetsen en NTSC/SECAM en PAL weergave.

 

 SLC30, deze spoelen vaak nu niet meer, zoek de fout in het tussenwiel!

De SLC 30, een populair model rond 1984. Deze recorders willen tegenwoordig slecht meer doorspoelen. Zoek de fout in het tussenwiel van de aandrijving van de cassette.
 

 

Een advertentie van Capi-Lux met als ster de Sony SLC-7 betamax (1982).

 



1 Inch C-Formaat
Het professionele C-formaat is een afgeleide van het A-formaat dat eind jaren 80 door AMPEX was ontwikkeld, maar wat niet populair werd. Samen met AMPEX heeft Sony toen het C-formaat ontwikkeld. het formaat was een tegenhanger van het veel duurdere en technisch geavanceerde B-Formaat van Fernseh/Bosch/BTS. Er was geen kwaliteitsverschil. Het Nederlandse NOS adapteerde het B-Formaat systeem, in BelgiŽ was C-Formaat de studio standaard. In Nederland werd veelal gemonteerd op C en vervolgens op B gekopieerd.
In de USA wordt C formaat vandaag de dag nog incidenteel gebruikt door kleine lokale TV stations. Er zijn ook draagbare machines ontwikkeld voor dit systeem. De stationaire machines zijn enorm zwaar en onhandelbaar ook als zitten er handgrepen aan weerszijde van de machine.

Modellen
Sony BVH2000
Sony BVH2100
Sony BVH3000
Sony BVH3100

Wij kunnen uw C-Formaat banden overzetten, er staan Ampex en Sony machines gereed voor gebruik zoals deze BVH2100 in originele full size behuizing.





Een close-up van het imposante loopwerk van een BVH2100.









 



Om een idee te krijgen van de complexiteit van moderne professionele systemen heb ik hieronder een videodrum afgebeeld van een digibeta recorder. De drum heeft totaal 18 videokopjes met elk een specifieke taak.


 

Home

 

Wie weet het typenummer??

 

 

 

 

 

Sony 2100 (erg zwaar en erg zeldzaam)

De 2100 in zwarte uitvoering