Het Video 2000 systeem van Philips


Philips heeft een enorme hoeveelheid tijd en geld geinvesteerd in wat zou het paradepaardje moeten worden van alle consumer videosystemen. Zij zijn daarin ten dele geslaagd. Het systeem, wat in 1979 geintroduceerd werd, was een technisch hoogstandje, de beeldkwaliteit was weliswaar beter dan VHS en Betamax, de directe concurrenten, maar de recorder was in aanschaf hoger in prijs.

Philips overtuigde veel consumenten met diverse kenmerken van het apparaat:
- omkeerbare cassettes zoals bij audio cassettes met max 2x4 uur beeld (later 2x8 uur)
- uitgebreide zoekfuncties op de band (niet op tijd, maar op een onlogische teller)
- modern uiterlijk, kleine druktoetsjes
- hoge beeldkwaliteit (automatische trackinginstellingen)

Wat is er eigenlijk fout gegaan?
Het V2000 systeem, ook wel VCC, kwam vier jaar nadat VHS en Betamax waren geïntroduceerd, marketing technisch te laat was om nog succesvol te zijn. Videotheken waren inmiddels al gestandaardiseerd op Beta en VHS, een derde systeem vergde veel extra investeringen en dat in VCC banden waarvan nog niet duidelijk was of deze op lange termijn wel een succes zouden worden. Een videotheek betaalde voor een enkele A titel band een bedrag van ongeveer 120 Euro. Daar komt bij dat Philips erg terughoudend was in het verstrekken van goedkeuring voor banden met erotische inhoud, zeg maar porno.
Om toch een redelijk marktaandeel te gaan krijgen heeft Philips de techniek vrijgegeven aan “partners” zoals Grundig, ITT, Aristona, B&O, Universum (Otto). Met name Grundig bracht een groot aantal goedkopere recorders op de markt.

Een overzicht avnd e modellen:
1979 Introductie V2000 met de VR2020
1980 VR2021
1980 VR2022
1981 VR2023 en VR2024 (laatste is analoog stereo)
1982 VR2324/VR2334 (het oude VCR N1700, support/systeem verdwijnt in 1982)
1983 VR2350/VR2414
1984 VR2840
1985 de eerste front loader VHS van Philips
1986 einde V2000 fabrikage door Philips

De techniek:
Video 2000 was een zeer vooruitstrevend systeem, zo ontbrak op de recorder de tracking knop. Met de tracking knop kan het "lezen" van de videospoor worden ingesteld. Niet elke recorder (van elk systemen) is altijd identiek, met de tracking kunnen kleine mechanische en electronische afwijkingen worden gecompenseerd. Deze verschillen zijn bijvoorbeeld te wijten aan mechanica, temperatuur en vochtigheid, rekken van de band enz.
Op de videodrum waren twee koppen aanwezig die gemonteerd waren op piezo keramische elementjes. Deze elementjes kunnen het kopje vertikaal bewegen, geen milimeters, maar micrometers. Deze elementjes zijn gekoppeld aan de koppenversterker die automatisch het beste signaal opzoekt door de kopjes te ”bewegen”. Een fantastische techniek, die heden ten dage geadopteerd is in oa. moderne professionele recorders van Sony. De kopjes op de draaiende videodrum worden door een hoge spanning in vertikale beweging gebracht tov de band. Als je een V2000 recorder hebt en hij spoort niet goed, controleer dan eerst de mechanische sleepcontatcen op de as van de drum.

Een bijkomend nadeel was de gecompliceerde en grote hoeveelheid aan electronika is dat de kans op storingen toeneemt. Het is altijd verstandig om de computer van een V2000 te resetten als deze een mankement vertoont. Mechanisch gezien is de hele V2000 serie goed opgezet. De eerste serie was een beetje traag met inrijgen en wat lawaaiig, maar mechanische storingen zijn zeldzaam. De electronische storingen daarintegen niet en nu vaak niet meer de moeite waard om te repareren gezien de lage prijzen waartegen de machines worden aangeboden in de tweedehands sector.

Vergelijk in kwaliteit:
V2000 had een beeldkwaliteit wat niet veel scheelde van de recorders uit die zelfde periode. Elke systeem had zijn eigen voordelen en nadelen. De opnamen die in Long-Play op een V2000 worden gemaakt zijn over het algemeen erg slecht van kwaliteit. Op lange termijn zijn V2000 opnamen kwetsbaarder omdat de videosporen erg dicht naast elkaar zijn geschreven. De sporen gaan elkaar beinvloeden waardoor de scherpte en kleur achteruit lopen in kwaliteit.

Wat heeft men geleerd van Video 2000:
Philips in ieder geval weinig, maar de technische eigenschappen van het V2000 systeem worden nog steeds toegepast. In veel professionele videoapparatuur wordt het systeem van de DTF met succes verder gebruikt. Denk aan Betacam SP of de montage series met slowmotion van de U-Matic serie.

Home